Follow us

Învitație la teatru…pe bicicletă!

Învitație la teatru…pe bicicletă!

Pe data de 20 mai 2023 am lansat o provocare comunității de cicliști din Focșani! I-am invitat să pedaleze până la Crama Pandora din satul Cotești pentru a vedea piesa de teatru ”Wanda” o dramatizare și adaptare semnate Mihaela Michailov şi Radu Apostol, după “O sută de rochii” de Eleanor Estes. La Crama Pandora ”Wanda” a fost jucată de Trupa De Teatru Protha, regia fiind semnată de Catalin Sfirloaga, fondatorul trupei! Cu ”Wanda”, Trupa de Teatru ”Protha” a câștigat, în 2021, Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret “Gr. V. Birlic”, iar în 2023, în cadrul celei de-a XX-a ediții a Festivalului de Piano di Sorrento “Journées du jeune théâtre international francophone”, în Sorrento, Trupa de Teatru ”Protha” a prezentat și spectacolul ”Wanda”, obținând Premiul pentru cel mai bun spectacol al festivalului cu piesa „Le bizzare incident du chien pendant la nuit” după Mark Haddon.

La evenimentul ”Invitație la teatru…pe bicicletă” s-au înscris 50 de cicliști însă după-amiaza de sâmbătă, 20 mai 2023, nu prevestea nimic bun! Toată dimineața a fost vânt puternic și apoi, cu 30 minute înainte de a pleca spre Crama Pandora, a început o ploaie torențială! O ploaie care nu i-a speriat pe majoritatea celor care au ales să își petreacă după-amiaza pedalând! Un pic uzi am plecat, simbolic, din Piațeta Teatru către Crama Pandora unde ne așteptau deja tinerii de la Trupa de Teatru ”Protha”. După o scurtă prezentare a Cramei Pandora a început piesa!

Wanda este o piesă de teatru care nu trebuie ratată! Se joacă la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Gong” din Sibiu și în diverse festivaluri pentru copii și tineret de către Trupa de Teatru ”Protha”. ”Bullying-ul și prietenia la școală” este titlul cu care Ziarul Metropolis începe cronica piesei în timp ce suplimentul Cultural al cotidianului Capital scrie: „Wanda”- un spectacol despre diferențe, atitudini și puterea de a schimba ceva! Sunt descrieri care, în mare parte, reușesc să surprindă foarte bine esența dramatizării și adaptării semnate Mihaela Michailov şi Radu Apostol. Însă în ”Wanda” pusă în scenă de Cătălin Sfîrloagă este poate ceva mai mult! Preocupat de teme profunde și de mare actualitate precum marginalizarea socială/bullying-ul etc, Cătălin Sfîrloagă reușește, prin intermediul tinerilor de la ”Protha” să transmită sentimentele pe care le trăiește cineva care se află în această situație într-o modalitate directă dar, totodată, subtilă. Este ceea ce au apreciat toți cei care au mers sâmbătă, 20 mai 2023, la Crama Pandora pentru a vedea piesa de teatru ”Wanda”!

După piesă, mulți dintre cicliștii prezenți au mărturisit că aproape au plâns spre final! Aproape că au plâns pentru că mesajul a fost puternic și sincer dar poate că și pentru că încă există speranță! Poate că aproape au plâns pentru că sensibilitatea încă nu a dispărut și pentru că, unii dintre noi, încă avem valori și conștiință!

Aproximativ 50 de cicliști au pedalat până la Crama Pandora pentru a vedea o piesă de teatru! ”Wanda” trebuie văzută de cât mai mulți!

Felicitări regizorului Cătălin Sfîrloagă pentru curajul de a arăta lumii ce copii minunați sunt în Trupa de Teatru ”Protha”

La Crama Pandora, în 2023, Trupa de Teatru ”Proth” însemna: Alessia Crucianu, Melania Drilea, Giulia Pomponi, Maria Damean, Miruna Dobrin, Giada Giardineli, Karla Bucataru, Andreea Găman, Robert Pahoncea, Andrei Diaconu, Andrei Banciu, Stefan Bucă, Robert Gălățeanu, Ana Dodu și Teodor Crucianu.

Pentru buna desfășurare a evenimentului și-au mai adus contribuția Florin Manoliu, Winemaker la Crama Pandora, IPJ Vrancea, Jandarmeria Vrancea și Asociația ”Monumente in Vrancea”.

No Comments

Reply