Follow us

Ediția 2021

150 participanți la ”Mausolee pe bicicletă 2021”

În plin an pandemic am reușit să organizăm cea de-a VII-a ediție ”Mausolee pe bicicletă”. Deși, inițial ne propusesem să facem traseul clasic de 156 km, cu câteva zile înainte de 18 septembrie 2021, comuna Soveja a intrat în carantină, așa că am reconfigurat traseul. Într-un final au fost 127 kilometri și o diferență de nivel de 1.100 metri, timpul de pedalat fiind de 5 ore și 30 minute!

În 2021, cea de-a VII-a ediție ”Mausolee pe bicicletă” a fost un adevărat festival care s-a derulat pe parcursul a două zile, respectiv 17-18 septembrie. Vineri, pe data de 17 septembrie 2021 am organizat, cu sprijinul Primăriei Municipiului Focșani, prezentarea filmului ”Mausoleele din Vrancea”, un film realizat cu finanțarea Consiliului Județean Vrancea. În preambulul prezentări filmului realizat de către artiștii Diana Jipa și Ștefan Doniga și filmat de compozitorul Mihai Toma, a avut loc o conferință de presă. În Piața Unirii din Municipiul Focșani a fost, ulterior, proiectat acest film minunat, dar nu înainte ca Diana Jipa (vioară) și Ștefan Doniga (pian) să susțină un recital cameral.

Am plecat, ca aproape în fiecare an, de la Mausoleul Eroilor Focșani și ne-am îndreptat spre Odobești, prin comuna Cîmpineanca, pentru ca mai apoi să facem primele cățărări la intrare în comuna Tifești și mai apoi încă o cățărare, la Sârbi unde este situat complexul Domeniile Panciu. Aici priveliștea e spectaculoasă, un motiv excelent pentru un adevărat coffee break unde ne-am hidratata cu sucuri naturale de la Ana Are și am băut o cafea cu savori urbane de la partenerii noștri de la Branko.

Traseul a continuat șerpuit printre dealuri, trecând prin Irești, Vidra și apoi prin Vizantea Livezi unde am organizat încă o pauză de hidratare cu sprijinul Primărie pentru ca apoi să continuăm spre Cîmpuri. Pentru că la ieșirea din Vizantea este o urcare care pune probleme, am organizat o regrupare la intrarea în Cîmpuri, înainte de a ne pregăti de urcarea cea mai grea de pe traseu: Col du Mărăști!

Urcare de la Mărăști ne-a rezervat și surprize excelente! Cei 150 de cicliști au fost întâmpinați de fanfara Garnizoanei Focșani care a cântat în semn de prețuire dar și pentru a-i motiva pe participanți să continue traseul până la Mausoleul Eroilor Mărăști unde au continuat surprizele.

Pe platoul de la Mausoleul Eroilor Mărăști a fost organizată o expoziție cu tehnica din dotarea Garnizoanei Focșani dar și cu tehnica din dotarea IPJ Vrancea, IJJ Vrancea, ISU Vrancea și Salvamont Vrancea. Nu în ultimul rând reprezentanții Primăriei Răcoasa ne-au așteptat cu o tocăniță tradițională și alte bunătăți, în timp ce sponsorul nostru – Ursus – a oferit participanților o bere fără alcool rece!

Oprirea de la Mausoleul Mărăști a fost un bun prilej de a ne reîntâlnii cu membrii Corului Parohiei Irești și cu inimosul părinte Ionel Miron. S-a cântat muzică de calitate pe gustul participanților care parcă și-ar fi dorit să mai rămână în compania celui mai talentat cor de copii din Vrancea, un cor care s-a afirmat și la ”Românii au talent!”. Tot la Mausoleul Eroilor Mărăști aici a cântat și jandarmul montan Cătălin Filipoiu, fiul regretatei soliste folk Tatiana Stepa, evenimentul fiind prezentat de actorul Sorin Francu, directorul Teatrului Municipal ”Maior Gh. Pastia”, Focșani.

De la Mausoleul Eroilor Mărăști taseul a continuat spre Panciu dar până acolo a urmat o nouă provocare, respectiv urcarea de la Valea Câmpului care, după mai bine de 120 kilometri de pedalat a pus o nouă presiune pe fiecare dintre participanții la această ediție. Fiind o urcare dificilă, urcată în mod diferit, la finalul acesteia a fost organizată o regrupare, la Statuia Ecaterinei Teodoroiu de la intrarea în localitatea Muscelu.

Până la Mausoleul Eroilor Mărășești traseul a continuat fără incidente majore. Ultimii 20 kilometri pe drumul județean dintre Panciu și intersecția cu E85 au creat probleme celor care ne-au asigurat asistența tehnică, ca urmare a faptului că o parte dintre participanți au vrut să se bucure de coborâre, în viteză! Plăcerea unora, emoția noastră, a organizatorilor!

Segmentul de drum de pe E 85 a fost gestionat impecabil de către IPJ Vrancea, IJJ Vrancea și Salvamont, plutonul fiind condus în siguranță deplină la destinația finală – Mausoleul Eroilor Mărășești. Pe această cale dorim să mulțumim polițiștilor și jandarmilor care s-au aflat în pluton și a căror misiune a fost aceea de a asigura condiții de securitate participanților. Ne referim aici la comisar șef Remus Nica, comandantul IPJ Vrancea, comisar șef Laurențiu Paraschiv, Șeful Secției 1 Poliție Bacău, subcomisar Cornel Vizitiu, Șeful Departamentului de Urgență din cadrul IPJ Vrancea, agent șef de poliție Ionuț Datcu, în cadrul Centrului de Reținere și Arestare Preventivă, IPJ Buzău dar și la plutonierului adjutant șef Buică Iulian și plutonierului adjutant Jagâte Teodor din cadrul Jandarmeriei Vrancea. Toți cei menționați au fost pe două roti alături de cicliștii de la “Mausolee pe bicicletă”.

La Mausoleul Eroilor Mărășești a avut loc un alt eveniment artistic de mare ținută – un concert folk susținut de Andrei Păunescu și oferit de Centrul Cultural Vrancea. Au fost momente de bucurie și retrăirea unor amintiri frumoase, alături de cei dragi!

Ca și la alte ediții, și la ediția 2021, am oferit cu drag, o bicicletă Drag unui tânăr pasionat de ciclism. De această dată bicicleta, un MTB cu roți de 27,5 inch și frâne pe disc i-a fost oferita lui Cosmin Albert Teluță, elev la Colegiul Tehnic “Edmond Nicolau”. Este cea de-a patra bicicletă oferită în dar cicliștilor de către mișcarea “Mausolee pe bicicletă”.

“Mausolee pe bicicletă” 2021 s-a încheiat în Piața Unirii din Municipiul Focșani unde a avut loc premierea cicliștilor dar și un concert artistic la debutul căruia toți focșănenii au cântat cu membrii Corului Parohiei Irești, după care a fost rândul lui Andrei Păunescu să încânte publicul cu melodiile din Cenaclul ”Flacăra” și nu numai.

La “Mausolee pe bicicletă” nu avem podium dar cicliștii doboară recorduri ca la un veritabil concurs de ciclism! Gabi Patrascu din Tecuci, ciclist la AlphaMind Cycling Team a făcut KOM pe Col du Marasti, obținând un timp de 3:50 minute, cu 15 secunde mai puțin față de precedentul record. La rândul ei, Raluca Arghire din Tecuci, tot de la AlphaMind Cycling Team a fost cea mai rapidă cățărătoare! Ambii cicliști au făcut și alte KOM-uri pe traseul de la ”Mausolee pe bicicletă” 2021. Efortul celor doi a fost răsplătit de Crama Pandora cu câte o sticlă de vin uriașă. Cei doi cicliști au primit și câte un tricou tehnic “Mausolee pe bicicletă”.

”Mausolee pe bicicletă” a devenit celebru și atunci când a fost formulată o întrebare despre evenimentul nostru la Câștigă România, emisiune difuzată pe TVR2. Colaboratorul emisiunii, Marius Hoară este autorul acelei întrebări și pe 18 septembrie, la “Mausolee pe bicicletă” 2021 a organizat un concurs de cultură generală pentru cicliști. Zece dintre participanții la eveniment au acceptat provocarea de a răspunde la întrebări despre Primul Război Mondial, Vrancea și ciclism. Au fost patru câștigători: Ruxandra Niculae, Dumitru Panaite, Iulian Ene și Mitică Ifrim. Toți au fost premiați de Crama Pandora cu sticle de vin!

Evenimentul ”Mausolee pe bicicletă” 2021 a fost organizat de către Asociația ”Monumente în Vrancea”, Asociația ”Alpha Mind” și partenerii: Consiliul Județean Vrancea, Inspectoratul Județean de Poliție Vrancea, Inspectoratul de Jandarmi Județean Vrancea, Garnizoana Focșani, Salvamont Vrancea, Primăria Municipiului Focșani, Primăria Vizantea Livezi, Primăria Soveja, Primăria Răcoasa, Muzeul Vrancei, Centrul Cultural Vrancea, Ansamblul Folcloric Tara Vrancei, Ateneul Popular ”Maior Gh. Pastia”, Teatrul Maior Ghe. Pastia și AS Tomiță Lazăr

Sponsorii evenimentului au fost: Pandora – Crama Cotești, Micromet, Premium Porc Group, General AgroCom Service, Fepra International, Ropharma, NDT Testing, Ana Are, Branko – Coffee To Go, Buticul Dulce, UMO Serv, Caspro Publicitate, Manosim, EthicSport, Autovip, Ursus Cooler.

Partener tehnic: Drag Zone România