Follow us

Mausoleul Mărăști

Istoria Mausoleului Eroilor Mărăști

Construcția mausoleului a început în anul 1928, la iniţiativa Societăţii „Mărăşti“, după planurile arhitectului Pandele Şerbănescu şi este decorat cu sculpturile lui Aurel Bordenache. Piatra de temelie a fost așezată chiar de către AS Regina Maria și de MS Prințul Nicolai.

A fost construit în memoria celor care au luptat în Bătălia de la Mărăști, una din principalele bătălii desfășurate pe teritoriul României în iulie 1917, în timpul Primului Război Mondial. În 10 zile de lupte crâncene au pierit 1.469 de soldaţi şi au fost răniţi alți 3.052 de ostaşi ai Armatei a II-a Române.

Mausoleul Eroilor Mărăști este monument istoric, având o arhitectură deosebită, cu două etaje subterane. La primul etaj subteran este amenajat un muzeu de arme iar la cel de-al doilea etaj se află criptele eroilor.

”Mausoleul Mărăști este locul care își arată dimensiunea ta în lume” – jurnalistul Lucian Mândruță, ambasador ”Mausolee pe bicicletă” 2021.

Alături de cei 5.342 de eroi cunoscuți si necunoscuti, români, ruși și germani în mausoleu sunt înhumate personalități militare marcante ale Primului Război Mondial. Aici se găsește sarcofagul în care este depus Alexandru Averescu, unul din cei trei mareșali ai Armatei Române, comandantul Armatei a II-a în timpul luptelor de la Mărăști. Alături de sarcofagul Mareșalului Averescu, se găsesc criptele generalilor Arthur Văitoianu, Alexandru Mărgineanu şi Nicolae Arghirescu.

Povestea reconstruirii satului Mărăști!

Luptele de la Mărăști au distrus aproape în totalitate satul, acesta fiind reconstruit după război de Societatea ”Mărăști”, o fundație formată din foștii militari ai Armatei a II-a Română, președinția mareșalului Averescu și patronajul Reginei Maria a României.

Societatea ”Mărăști” a construit case pentru văduve și orfani, a reconstruit biserica satului, sub hramul Mariei Magdalena, a construit Școala de Fete ”Regina Maria”, și au modernizat satul prin realizarea unei uzine de apă și a unei uzine electrice.

Arcul de Triumf de la intrare în sat este o altă mărturie vie a implicării acestei societăți în reconstrucția Mărăștiului. Mai multe detalii aici: http://www.marasti100.ro/averescu/

În imagine Mareșalul Averescu, în anul 1928, la inaugurarea primelor construcții de după reconstruirea satului Mărăști

Mausoleul Eroilor Mărășești este Monument Istoric cu valoare națională, fiind înscris în Lista Monumentelor Istorice la poziția nr. 404, cu codul VN-IV-m-A-06632.

Pentru mai multe informații despre Mausoleul Eroilor Mărăști, dar și despre reconstrucția satului Mărăști și implicarea Casei Regale în acest proiect, vă invităm să accesați siteul: http://www.marasti100.ro/

TVR a realizat un amplu reportaj despre mausoleele din Vrancea. Vă invităm să îl urmăriți pentru că este extrem de interesant și veți afla detalii importante despre mausoleele pe care urmează să le vizităm în cadrul turului ”Mausolee pe biciletă”.