Follow us

Ediția 2024

Cronica unei ediții aniversare!

Pe 19 septembrie 2015, 55 cicliști plecau de la Mausoleul Eroilor Mărășești spre Mausoleul Eroilor Mărăști în prima ediție a evenimentului “Mausolee pe bicicletă”.

De atunci, an de an, pedalăm eroic pe diverse trasee care unesc mausoleele din Vrancea ridicate pentru a cinsti memoria eroilor care au luptat în Primul Război Mondial.

Am pedalat în pandemia de COVID 19 și am pedalat și pe ploaie, două ediții la rând. La cea de-a X-a ediție am pedalat pe Cod Portocaliu de precipitații însă am avut parte de vreme bună mai tot traseul.

Cine ar fi crezut, cu câteva ore înainte când la Focşani ploua torențial și cerul era brăzdat de fulgere, că sâmbătă dimineață vom putea pedala pe traseul de 143 km propus la “Mausolee pe bicicletă” 10.0

Dar, cine și-ar fi imaginat că vor veni și cicliști să se aventureze pe traseu, în condițiile date!?

Şi totuși, sâmbătă, 14 septembrie 2024, la primele ore ale dimineții, soarele strălucea timid, printre nori, la Mărășești și ușor, ușor ne-am adunat 80 de cicliști din Bucureşti, Vrancea, Buzău, Vaslui, Bacău și Brașov.

Am depus o coroană de flori la catafalcul generalului Eremia Grigorescu și am plecat un pic mai târziu de 8:30, dar poate că a fost mai bine așa căci pe traseu a plouat fie înaintea noastră, fie după noi.

Așa am plecat spre Vidra unde a fost prima pauză de hidratare oferită de către Primăria Vidra.

O pauză binevenită, ospitalitatea celor de la Primăria Vidra fiind apreciată de cicliști. De la Vidra am plecat spre Vizantea Livezi cu un cer plumbuit deasupra noastră însă am ajuns la pauza de regrupare de la Cîmpuri fără probleme..

Abia la Casa Memorială “Moș Ion Roată” a început ploaia dar a durat preț de 5-6 kilometri. În tot acest timp, la Soveja a fost furtună, comuna a rămas fără lumină etc. Când plutonul a ajuns la Mausoleul Eroilor Soveja, în aplauzele voluntarilor de la Crucea Roșie, filiala Vrancea, abia mai picura.

Ne-am întâlnit cu primarul Ionuț Filimon chiar în fața mausoleului şi apoi am vernisat expoziția de fotografie “Femei puternice din Ucraina” organizată de Asociația “Power of women” Izmail și Liceul de Arte “Gh. Tattarescu”, Focșani.

A fost timp și pentru o cafea caldă dar și pentru a gusta din poalele în brâu oferite cu generozitate de către Primăria Soveja.

La rândul lor muzeografii de la Muzeul Vrancei au venit cu precizări despre osuarul din Mausoleul Eroilor Soveja, după ce am depus o jerbă de flori.

În 30 minute vremea s-a schimbat radical. Soarele strălucea puternic iar asfaltul era aproape uscat, așa că drumul până spre Mărăști a fost foarte bun!

Urcarea de la Mărăști a fost, și de această dată, un test pentru cicliști chiar dacă plutonul de la ediția a X-a a fost mult mai omogen ca și valoare, față de edițiile anterioare.

Poate cel mai emoționant moment a fost cel de la Arcul de Triumf Mărăşti unde, ca și la edițiile anterioare, Muzica Militară a Garnizoanei Focșani i-a încântat pe cicliști!

Dar momentele emoționante au continuat și la Mausoleul Eroilor Mărăști unde copiii de la Corul Parohiei Irești i-au încântat pe participanți.

Tot aici a avut loc vernisajul expoziției “Uniformele Jandarmeriei” organizată de către Inspectoratul Județean de Jandarmi (IJJ) Vrancea, dar și o expoziție de tehnică militară organizată de Garnizoana Focșani.

La Mărăști a fost poate și cel mai gustos moment al evenimentului căci Primăria Răcoasa a oferit în pauza de hidratare câte o porție de gulaș, la prepararea acestuia aducându-și contribuția și primarul Vladimir Păun.

De la Mărăști, unde soarele a strălucit cu putere, ne-am îndreptat către Mausoleul Eroilor Mărășești, după încă o urcare dificilă, cea de la Valea Cîmpului, și regruparea tehnică de la Monumentul Ecaterinei Teodoroiu de la Muncelu.

Grație Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ Vrancea), a Salvamont Vrancea, a Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Vrancea și a motocicliștilor de la ACS Odobești, traseul de la “Mausolee pe bicicletă” a fost unul sigur, fără incidente!

Muzeografii de la Muzeul Vrancei au fost gazde primitoare și ne-au susținut logistic în toate locațiile vizitate. Majoritatea participanților consideră că cea de-a X-a ediție a fost printre cele mai reușite și mulți au promis că vor reveni!

Mecanicul de la Decathlon Focșani, mașina suport de la partenerii de mobilitatea – Dacia – și microbuzul de asistență de la AutoVip au fost de un real folos.

Aceasta a fost, pe scurt, cronica celei de-a X-a ediții “Mausolee pe bicicletă” scrisă de cei 80 de cicliști care au pedalat eroic pe un traseu de 143 km, pe perioada Codului Portocaliu de precipitații anunțat de INMH pentru acea zi!

Astăzi ecourile ediției aniversare se sting ușor, ușor însă în urma celor zece ediții rămân patru posesori de biciclete oferite de sponsorii “Mausolee pe bicicletă”, cinci medalii de “Finisher” și șase modele de tricouri tehnice de ciclism. De asemenea, peste 500 de pasionați de velo-turism au pășit pragul celor patru mausolee din Vrancea, în cazul celor mai mulți, pentru prima dată!

La “Mausolee pe bicicletă” au pedalat, de-a lungul celor zece ediții fostul secretar de stat din Ministerul Culturii, col (r) Alexandru Oprean, exploratorul Radu Păltineanu, europarlamentarul Dragoș Benea, jurnalistul Lucian Mândruță și AS Nicolae al României.

Prezent la alte patru ediții, Teodor Brânzan a pedalat la “Mausolee pe bicicletă” 2024 la 65 ani după ce în vara acestui an a pedalat în toată Europa, 8.000 km timp de 63 zile.

Astfel, în cei zece ani de existență, “Mausolee pe bicicletă” a adunat alături instituții, companii și ONG-uri într-un efort comun de a pune pe harta velo-turismului “Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial” în Vrancea.

Mausolee pe bicicleta 10.0 a fost organizat de Asociația ”Monumente în Vrancea” în parteneriat cu Muzeul Vrancei, Consiliul Județean Vrancea, Inspectoratul de Jandarmi Județean Vrancea, Inspectoratul Județean de Poliție Vrancea, Salvamont Vrancea, ISU Vrancea, Primăria Municipiului Focșani, Primăria Soveja, Primăria Comunei Răcoasa, Primăria Vidra, Vrancea, AlphaMind CyclingTeam și Crucea Roșie Vrancea.

Sponsorii evenimentului: Premium Porc Group, Crama Velo, Florăria Petruța Focșani, Tradiții Vrâncene, Aurora, Crama Pandora, AllVet Clinică Veterinară Focșani, Intervenții Active în Atmosferă, Crama Vingex, Domeniile Panciu Winery & Resort, Corul Parohiei Irești, Randonneurs România, Adevăraţii VeloPrieteni România, Evelin Textile, Ursus Cooler, Caspro Publicitate, General Agrocom, Goldnutrition Romania, Avicola Focșani, Velmi Prest Focșani.

Partener tehnic: Decathlon.

Parteneri media: Monitorul de Vrancea, vrancenii.ro

Lista participanților la ediția aniversară ”Mausolee pe bicicletă” 2024 este aici