Follow us

Ediția 2017

100 de cicliști pentru o Ediție Centenară!

Cea de-a III-a ediție a turei de ciclism ”Mausolee pe bicicletă” a avut loc pe data de 16 septembrie 2017 și a adunat la start 100 de cicliști din Vrancea, Bacău, Galați, Brăila, Buzău, Iași și București.

A fost prima ediție în care cicliștii au fost provocați să pedaleze pe traseul devenit deja clasic – cel de 156 kilometri cu 1.300 metri diferență de nivel! A fost o ediție care a adunat la start un pluton disciplinat, iar experiența celor care s-au ocupat de coordonarea traseului și-a spus cuvântul!

Plecare a avut loc de la Mausoleul Eroilor din Focșani, de unde coloana de cicliști a plecat la ora 7.00. Provocările au început încă de la Țifești și au continuat cu urcarea de la Vidra, iar apoi au trecut la un alt nivel pe traseul Vidra-Vizantea-Cîmpuri, în așa fel încât la Soveja toată lumea a ajuns epuizată…în jurul orei 12.30. Mausoleul Eroilor Soveja reprezintă punctul cel mai îndepărtat din traseu situat la 85 kilometri față de Focșani, diferența de nivel fiind de aproximativ 1.000 metri.

La Soveja cicliștii au ținut un moment de reculegere în memoria sublocotenentului post-mortem Mădălin Stoica, din Batalionul 280 Infanterie Mecanizată Protecţia Forţei decedat cu o zi înainte în Teatrul de Operaţiuni din Afganistan.

De asemenea, cicliștii au aprins candele în memoria eroilor care își dorm somnul de veci în Mausoleul Soveja.

A fost momentul ideal pentru o recuperare plină de entertainment și delicii culinare, cei 100 de participanți la evenimentul ”Mausolee pe bicicletă” participând la spectacolul oferit de Ansamblul ”Țara Vrancei” și gustând din poalele în brâu pregătite cu drag de Elena Țuțui, directorul Centrului Cultural ”Simion Mehedinți”.


De la Mausoleul Soveja, unde s-a pedalat până la o altitudine de aproape 600 m cicliștii au coborât spre Răcoasa la 320 m altitudine însă nimeni nu s-a bucurat prea tare de acest respiro căci a urmat ”gâtul” de la Mărăști după care o urcare ce nu se mai termină, preț de vreo 3 km. La Mausoleul Eroilor Mărăști s-a ajuns în jurul orei 15.00 după o urcare eroică de + 200 metri.

La Mausoleul Eroilor Mărăști a fost făcută o prezentare a mausoleelor și a aniversării centenarului Primului Război Mondial, după care cel mai bătrân dintre participanții la tura de ciclism – Cornel Badea (60 ani) – a primit cadou din partea sponsorului principal – Pandora Prod – o bicicletă Drag, cu roți de 27,5 inch și frâne pe disc.

Tura de ciclism ”Mausolee pe bicicletă” s-a încheiat în jurul orei 18.00 la Mausoleul Eroilor Mărășești cu premierea participanților. Toți cei 100 de cicliști au primit un kit consistent – o cană personalizată, un calendar și o grafică în creion, realizată de profesorul Mihai Lăduncă de la Liceul de Artă ”N. Tattarascu”, Focșani.
Cu această ocazie un număr de 12 cicliști, participanți la toate cele 3 ediții a evenimentului ”Mausolee pe bicicletă” au primit tricouri personalizate.

Tura de ciclism a fost 100% environmentally friendly, băuturile calde fiind servite în pahare de carton. Toate deșeurile au fost colectate selectiv.


Ediția a III-a ”Mausolee pe bicicletă” a fost organizată de către Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea, Consiliul Județean Vrancea și Asociația Sportivă ”Velo Power” cu sprijinul companiilor: Pandora Prod, Premium Porc Group, Altdorf Tehnik, UMO Serv, Paco, Resort Laguna, Autovip, Maressia, Magazinul cu biciclete, Caspro Publicitate.

Parteneri media ai evenimentului au fost: Antena 3, Agerpres, FreeRider.ro, Monitorul de Vrancea, Atlas Tv.