Construcția mausoleului a început în anii 1922-1923, în același timp cu cel de la Mărășești. Construcția s-a făcut după proiectul unui arhitect italian, care a fost aprobat de Societatea “Mormintele Eroilor”, dar arhitectul care a condus lucrările a fost George Cristinel, cel care a construit și Mausoleul de la Mărășești. Construcția mausoleului a fost terminata în anii 1926-1927, dar criptele cu osemintele celor căzuți au fost închise între anii 1928-1929.
Osuarul Mausoleului Soveja este impresionant, fiind cel mai mare osuar deschis din România. El adăpostește osemintele a 1612 ostași neidentificați.
Mausoleul se profilează pe fundalul muntelui acoperit de păduri de brazi, amplificând caracteristicele arhitecturale care împrumută din aspectul unor ziduri de cetate cu creneluri – o cetate din piatră, cu planul în formă de cruce şi acoperişul conceput ca o cupolă. În criptele Mausoleului au fost înhumați 528 de militari. Osuarul, unic în România ca dimensiuni, adăpostește osemintele a 1612 ostași neidentificați.
Pe frontispiciul Mausoleului de la Soveja stau scrise versurile:
”Ce ce căzut-au pentru țară/Pe lanul câmpului bogat/Jertfind o-ntreagă primăvară/Nu au murit ci-au înviat”.
În imagine Mausoleul Eroilor Soveja, imediat după finalizarea lucrărilor. Imagini din colecția privată Petru Mincu.
Mausoleul Eroilor Soveja este Monument Istoric cu valoare locală, fiind înscris în Lista Monumentelor Istorice având codul LMI VN-IV-m-A-006619.
TVR a realizat un amplu reportaj despre mausoleele din Vrancea. Vă invităm să îl urmăriți pentru că este extrem de interesant și veți afla detalii importante despre mausoleele pe care urmează să le vizităm în cadrul turului ”Mausolee pe biciletă”.