Follow us

Ediția 2023

AS Nicolae al României la ”Mausolee pe bicicletă”

Ediția 2022 ”Mausolee pe bicicletă” a fost una de excepție…din toate punctele de vedere! În 2022 am avut onoarea să pedalăm alături de AS Nicolae al României, dar și de restul ambasadorilor noștri – jurnalistul Lucian Mândruță și ciclistul Iulian Ene de la Randonneur România.

Tot în 2022 am înregistrat și o premieră – a fost prima ediție în care ne-a plouat bine, bine! Preț de mai bine de două ore ploaia nu s-a oprit. A început să plouă la Mănăstirea Vizantea și a continuat tot drumul până la Mănăstirea Soveja unde am ajuns uzi și înfrigurați! Iar la coborâre pe șosea era încă apă, așa încât sentimentul de frig s-a accentuat. A fost o experiență pe care toți cicliștii spun că nu o vor!

În 2022, experiența ”Mausolee pe bicicletă” a început pe 16 septembrie, la Mausoleul Eroilor Mărăști unde AS Nicolae al României a depus o coroană de flori în memoria eroilor din Primul Război Mondial. A fost însoțit de Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma și fondatorul ”Mausolee pe bicicletă”, Traian Negulescu.

Cu această ocazie, AS Nicolae al României a vizita și Biserica ”Adormirea Maicii Domnului”. A fost un moment special, ca urmare a faptului că pe pisania bisericii stă scris: „Această sfântă şi Dumnezeiască biserică (…) ridicatu-s-au pentru înlocuirea vechei biserici a Mărăştilor, surpată de tunuri în bătălia de la Mărăşti pentru deapururi amintirea izbânzii şi spre veşnica pomenire a vitejilor morţi pentru ţară și închinatu-s-au prea cinstitului hram al Sfintei și Marei Mucenițe Maria Magdalena din 24 iulie 1928 în al 11-lea an de la înfrângerea și alungarea oștilor dușmane și s-a sfințit astăzi 10 iulie 1928 sub domnia MS Regelui Mihai I al României și cârmuirea Alteței Sale Regale, Principele Nicolae al României…”

Seara de 16 septembrie 2022 a continuat la Focșani cu un concert oferit participanților ”Mausolee pe bicicletă” de către Corul Parohiei Irești la care a participat și AS Nicolae al României, alături de artiștii Diana Jipa și Ștefan Doniga, de asemenea ambasadori ai celei de-a VIII-a ediții ”Mausolee pe bicicletă” și s-a încheiat cu proiecția documentarului ”Regele Mihai: Drumul către casă”, nu înainte ca cei prezenți să țină un moment de reculegere în memoria MS Regina Elisabeta a II-a, decedată în 8 septembrie 2022.

Pe 17 septembrie 2022 s-a dat startul la ”Mausolee pe bicicletă” la prima oră a dimineții, din Piața Unirii din Municipiul Focșani. După primii 20 kilometrii au început și urcrările – dealul Țifeștilor iar apoi, la Domeniile Panciu plutonul a urcat dealul Sîrbi, pentru prima oprire cu vederea spectaculoasă de la Crama Panciu. Am avut parte de o jumătate de oră cu o vreme minunată și un soare cald de toamnă. Aici ni s-a alăturat și jurnalistul Lucia Mândruță, ambasador ”Mausolee pe bicicletă” încă din 2019.

După un boost de energie oferit de partenerii noștri de la ”Branko-coffee to go” am plecat către Vizantea-Livezi. Traseul a devenit din ce în ce mai dificil, acest segment fiind practic cel cu gradul de dificultate cel mai mare din tot traseul ”Mausolee pe bicicletă”. După ce am trecut de Vidra, pedalatul a devenit chiar eroic, iar pauza de hidratare de la Primăria Vizantea a fost nu doar mult așteptată ci și necesară.

Toți participanții și-au tras sufletul și s-au alimentat fie cu fructe fie cu biscuiți oferiți, cu generozitate, de către Primăria Vizantea și sponsorii ”Mausolee pe bicicletă”. Deja cerul nu mai era senin și majoritatea cicliștilor își consultau cu preocupare și îngrijorare aplicațiile mobile meteo. Am plecat spre Mănăstirea Soveja, primul popas veritabil din traseul ”Mausolee pe bicicletă” cu gândul la poalele în brâu ce aveau să vină și cu speranța că vom ”păcăli” ploaia! După primii 10 kilometri de pedalat ni s-a alăturat și AS Nicolae al României, ambasadorul al ediției 2022 ”Mausolee pe bicicletă”.

Spre Soveja se vedeau norii de ploaie iar după alți 5 kilometri a început o ploaie rece, de toamnă! Am oprit preț de o secundă să punem câte o foiță de ploaie pe noi, după care plutonul a continuat în forță! A urmat urcarea lungă de la Vizantea spre Cîmpuri iar apoi o coborâre prin ploaia care te pătrundea până la piele. Segmentul între Cîmpuri și Soveja a fost epic! A plouat non-stop însă condițiile meteo nu ne-au împiedicat să continuăm să pedalăm eroic! AS Nicolae al României a făcut în pedale urcările de la intrare în Soveja, singura modalitate de a te încălzi un pic. La Mănăstirea Matei Basarab din Soveja plutonul a fost așteptat cu pâine și sare de către primarul Ionuț Filimon părintele Gheorghe Nechifor și Elena Țuțui, sufletul opririlor din Soveja.

Diana Jipa și Ștefan Doniga, ambasadorii culturali ai ediției din 2022 ”Mausolee pe bicicletă” ne-au așteptat în foișorul din curtea mănăstirii, alături de actorul Sorin Francu. A urmat un mini-concert excelent susținut în cadrul turneului național ”Harmonia Mundi – Titulescu 140”. Unii au preferat concertul, în timp ce o mare parte dintre cei care au pedalat eroic până la Soveja s-au retras în casa praznicală pentru a gusta din poalele în brâu preparate de Elena Țuțui și iaurtul oferit de Tradiții vrâncene, sponsor ”Mausolee pe bicicletă”.

Ploaia s-a oprit și, pe acordurile Baladei lui Ciprian Porumbescu, am părăsit locul unde, în 1846 pașoptistul revoluționar Alecu Russo culegea Miorița pentru a ne îndrepta spre Mărăști, locul în care în iulie 1917 Armata Română înregistra prima victorie în Marele Război.

De la Soveja până la intrare în Răcoasa drumul șerpuit te duce la vale, stropii de apă sar din bălțile de pe șosea iar frigul te pătrunde până la piele după ce ai pedalat mai bine de o oră prin ploaie și ai mai și stat ud la povești cu aromă de poale în brâu!

Ne consolează însă gândul că în urmă cu peste 100 ani, cei care au luptat pe locurile acestea au îndurat chinuri cu mult, mult mai mari!

Urmează urcarea de la Mărăști care pune un pic sângele în mișcare în pluton! Cei mai buni trag tare cu ochii pe timpii de pe Strava! Nu se face KOM, deși Iulian Ene, ambasador ”Mausolee pe bicicletă” trage tare și ajunge primul! KOM-ul rămâne tot la Gabi Pătrașcu! L-a luat la ediția ”Mausolee pe bicicletă” 2021. Bine…a luat și o sticlă de vin de 3 litri de la Crama Pandora, sponsor ”Mausolee pe bicicletă”!

Memorabil a fost că la 94 ani distanță AS Nicolae al României a trecut, pedalând, pe sub același Arc de Triumf pe sub care trecea și MS Regele Mihai alături de AS Regina Maria în anul 1928. Ploaia și frigul ne-au făcut să pedalăm mai repede, să fim mai agili pe urcări drept urmare programul a fost devansat ceea ce a pus o presiune organizatorică uriașă pe tot staff-ul tehnic!

Chiar și așa, pe platoul din fața Mausoleului Mărăști primarul Vladimir Păun ne aștepta cu toată echipa sa de la Primăria Răcoasa cu un gulaș fierbinte. Pe platou erau și artiștii de la Ansamblul Folcloric ”Țara Vrancei” care au susținut un moment artistic inedit dar și militarii din Ganizoana Focșani, alături de reprezentanții IPJ Vrancea, Jandarmeria Vrancea, ISU Vrancea și Salvamont Vrancea care au organizat o expoziție cu tehnica din dotare! Cerul nu mai era la fel de negru, iar temperatura crescuse un pic, însă nu suficient cât să ne încălzim! De fapt nimeni nu a mai reușit să se încălzească de la Vizante până a ajuns seara acasă!

De la Mărăști s-a plecat către Mausoleul Mărășești, punctul nostru de Finish!

Coborârea de la Mărăști s-a făcut controlat pentru a nu exista incidente și apoi s-a rulat în pluton compact până la Valea Cîmpului unde a început ultima urcare a turei. La finalul segmentului la Monumentul Ecaterina Teodoroiu de la Muncelul s-a făcut și o pauză de regrupare, ocazie cu care gorjeanul Marius Hoară, colaboratorul emisiunii ”Câștigă România” de la TVR, a citit un mesaj al urmașilor eroinei din Jiu!

Rulajul spre Mausoleul Mărășești s-a făcut, de asemenea, controlat, cu sprijinul echipajelor IPJ Vrancea dar și a voluntarilor pe motocicletă! După poza de final de la Mausoleul Mărășești cicliștii au fost transferați la Focșani. După poza de final de la Mausoleul Mărășești cicliștii au fost transferați la Focșani. În showroom-ul Pandora, un loc cu adevărat cald după o zi umedă și friguroasă, s-a făcut premierea!

Participanții la tură au avut ocazia să deguste vinurile de la Crama Pandora și au avut parte și de o porție de paste delicoase preparate cu carne oferită de Aurora Odobești, sponsor ”Mausolee pe Bicicletă”. Evenimentul ”Mausolee pe bicicletă” a continuat și duminică, 18 septembrie 2022, cu lansarea în Vrancea a traseului velor-turistic Via Muntenia, în prezența fondatorilor acestei rute – Sorina Buzatu și Liviu Ungureanu. După prezentarea făcută la Borna de hotar, s-a plecat pe Via Muntenia, până la Cîrligele unde cicliștii au fost primiți de către primarul Ștefan Moscu. În fața Primăriei Cîrligele a avut loc și un mic moment artistic tradițional, susținut de Ansamblul Folcloric ”Țara Vrancei”.

Și în 2022 ”Mausolee pe bicicletă” a fost un mini-festival de trei zile în care cicliștii din toată România au socializat și au avut oportunitatea să viziteze locuri cu adevărat memorabile! Timp de trei zile, despre Focșani și despre Vrancea s-a vorbit elogios în toată comunitatea de cicliști din România, iar timp de două nopți în Focșani au fost ocupate 29 de camere în 7 hoteluri/pensiuni! Pe această cale dorim să mulțumim pentru susținere și implicare Primăriei Municipiului Focșani, primarului Cristi Valentin Misăilă, Direcției de Dezvoltare, Servicii Publice (DDSP) Focșani, Ansamblului Folcloric ”Țara Vrancei”, Centrului Cultural Vrancea. Dorim să mulțumim Asociației Principele Nicolae că a acceptat invitația noastră și a susținut demersurile noastre și AS Nicolae al României că a acceptat să pedaleze eroic, alături de noi!

Reușita ”Mausolee pe bicicletă” 2022 se datorează atât tradiției evenimentului cât și implicării ambasadorilor noștri. Pe această cale mulțumim, încă o dată, jurnalistului Lucian Mândruță, Principelui Nicolae al României, ofițerului Daniel Zontea, lui Iulian Ene, președintele Asociației ”Adevărații VeloPrieteni” și Victoriei Donos.

Aducem mulțumirile noastre Garnizoanei Focșani, colonelului Gabriel-Constantin Turculeț, comandantul Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor”, Inspectoratului Județean de Poliție, comisarului șef Remus Nica, comandantul Inspectoratului și Inspectoratului Județean de Jandarmi, colonelului Dorel Iordache, comandantul Inspectoratului Vrancea și colonelului Adrian Babiș, comandantul Inspectoratului Bacău pentru prezentarea tehnicii militare de pe platoul Mărăști, dar și pentru faptul că, pentru al doilea an consecutiv, Fanfara Militară a Garnizoanei Focșani a cântat la Arcul de Triumf de la intrarea în Satul Mărăști.

Mulțumim Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Anghel Saligny” și colonelului Flavius Chiscop, comandantul ISU Vrancea, pentru asigurarea asistenței medicale cu paramedici.

Mulțumim Salvamont Vrancea.

Mulțumim și lui Adrian Buruiană (Poliția Locală Focșani), lui Dorian Ionel și lui Lucian Fotache pentru suportul tehnic acordat pe traseu!

Mulțumim marshalilor moto care ne-au asigurat traseul, respectiv Gabriel Ionuț Zărnescu, George-Mihail Ioniță și Neculai Lazăr/Black Knight.

Mulțumim voluntarilor care ne-au susținut pe tot traseul și ne-au făcut pauzele de hidratare mai plăcute.Fără aportul voluntarilor, un astfel de eveniment nu se poate desfășura, fără doar și poate! Voluntarii noștri au fost: Dana Constantin, Fănica Ioniță, Dana Buruiană, Nicoleta Vasilicuț, Gabriela Albert, Andrei Alexandru Albert, Anca Hăineală, Marian Mihu și Răzvan Necula, coordonator Daniela Tamaș.

Mulțumim Decathlon Focșani pentru suportul tehnic oferit pe traseu, dar și companiei Glaf4All pentru că au oferit un van pentru transportul mecanicului Decathlon.

Mulțumim partenerilor noștri de mobilitate: General Autocom Focșani (Nissan, Renault) și Auto Tivoli, concesionar autorizat Peugeot.

Mulțumim Domeniile Panciu pentru găzduire dar și pentru că ne-au dezmierdat pe tot traseul cu sucurile naturale ”Ana Are”.

Mulțumim Branko, Coffe to Go pentru boost-ul de energie oferit la Domeniile Panciu!

Mulțumim companiei Manosim SA și Transport Public SA pentru suportul acordat.

Mulțumim Alinei Costache de la ”Buticul Dulce” pentru că ne-a încântat și anul acesta cu dulciuri spectaculoase.

Echipei de la Crama Pandora îi mulțumim atât pentru suportul logistic oferit pe traseu cât și pentru vinurile premiate pe care le-am degustat la final.

Mulțumim lanțului de farmacii Ropharma.

Mulțumim Caspro Publicitate.

Acest eveniment însă nu putea avea loc și fără contribuția generoasă a sponsorilor pe care dorim să îi menționăm aici: Evergent Investments (sponsor platinum), Premium Porc Group, Crama Pandora, Ropharma, Traditii Vrancene, Ana Are, Branko – Coffee To Go, Buticul dulce, Aurora Odobești, UMO Serv, Caspro Publicitate, Hotel Kristal Focșani, Auto Tivoli, concesionar autorizat Peugeot și General Autocom Focșani.

În final aducem mulțumiri celor 130 de participanți care au acceptat provocarea de a pedala eroic la cea de-a VIII-a ediție ”Mausolee pe bicicletă”.

Lista participanților este aici

Evenimentul ”Mausolee pe bicicletă” 2022 a fost organizat de către Asociația ”Monumente în Vrancea”.