Follow us

Ediția 2015

55 cicliști la prima ediție ”Mausolee pe bicicletă” pe un traseu de 89 km

Pe data de 19 septembrie 2015, 55 de bicicliști din Vrancea, Galați și București plini de entuziasm s-au aliniat la startul primei turei de ciclism care avea să devină un eveniment de tradiție – „Mausolee pe bicicletă“!

La linia de plecare s-au aliniat viceprimarul Focşaniului, Marius Iorga, consilierul local Dragoș Horhocea, precum și şeful Biroului Vamal de Interior Vrancea, Robert Roşculeţ, viceprimarul Odobeştiului, Florin Vetrescu, directorul Direcţiei de Cultură, Traian Negulescu, reprezentanţi ai sponsorilor şi ai partenerilor, Meli’s şi VeloPower, care au susţinut logistic acest eveniment.

Cel mai tânăr biciclist a avut doar 16 ani, care a urcat până la Mărăști, iar cel mai în vârstă a avut 56 de ani.

Traseul a fost cel mai scurt pe care l-a avut vreodată ”Mausolee pe bicicletă” respectiv 89 km pe traseul Mausoleul Eroilor Mărășești – Mausoleul Eroilor Mărăști și retur. A fost și singura dată când a fost organizat și un traseu pentru începători – Mausoleul Eroilor Mărășești-Statuia Eroilor Panciu și retur.

Organizat cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului, turul ciclist „Mausolee pe bicicletă“ a reușit să promoveze mausoleele eroilor neamului din Vrancea, ridicate după Primul Război Mondial, și să reconstituie „Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial“. La fiecare mausoleu, Mărășești și Mărăști, custozii au oferit informații despre monumente, dar și despre bătăliile din Primul Război Mondial.

La Statuia Eroilor din Panciu a fost prima oprire, după care a urmat un traseu în urcare cu o nouă oprire la Statuia Ecaterinei Teodoroiu de la Muncelu, Străoane, pentru hidratare.

De aici, s-a mers fără oprire până la Mărăști, unde panta dificilă de la intrarea în sat i-a răsfirat pe cicliști.

Primarul din Răcoasa, Vladimir Păun, i-a primit pe cicliști la Mausoleul din Mărăști și le-a oferit fructe și apă pentru hidratare. A fost cea mai lungă pauză, în care custodele Mausoleului a oferit informații despre monument, despre bătăliile din 1917 și jertfa soldaților români. Au fost aprinse lampioane în cinstea eroilor și înmânate diplome cicliștilor.

Returul a fost mai ușor, cu excepția urcării de la Valea Câmpului, unde câțiva cicliști au preferat mașina de asistență pentru câteva sute de metri.

A fost o zi perfectă pentru ciclism cu un kit de start compus din energizante, fructe și apă pentru toți participanții.

Materialele de promovare ale primei ediții ”Mausolee pe bicicletă” au fost realizate de Caspro, DaShop și Tricotton Junior Panciu.

Muzeul Vrancei a oferit acces gratuit în mausoleele Mărășești și Mărăști, iar IPJ Vrancea, prin poliţiştii de la Biroul Rutier, au oferit sprijin în derularea evenimentului.
Alături de mașina de poliție rutieră, care a deschis drumul cicliștilor, s-a aflat și un echipaj de la Jandarmerie, care s-a asigurat că nu sunt incidente.

Acţiunea organizată de Direcţia Județeană pentru Cultură Vrancea a fost sprijinită de Consiliul Județean Vrancea.

Sponsorul principal al evenimentului a fost Premium Porc, iar parteneri media au fost Monitorul de Vrancea și Atlas TV.